22 juli 2020

Eco deco klussen met lichte tred

Eco deco klussen met lichte tred

Wie veel klust, begint zich - net als ik - vroeg of laat toch wat zorgen te maken om zijn of haar ecologische voetafdruk… Maar de laatste tijd ben ik echt bezig met milieubewust klussen en dat geeft niet alleen voldoening, maar vooral ook een hoop lol!

Sinds ons huisje een andere indeling heeft, met beneden een extra werkruimte erbij, heb ik besloten de hele boel een frisse nieuwe uitstraling te geven. Bij de kringloopwinkel zag ik onder meer een open, oude eikenhouten boekenkast, en een eetkamerstoel. 

En daar staan ze dan, midden in de kamer, donker, gelakt hout, veel smalle ribbels en de stoel heeft spijlen… Misschien had ik het niet moeten doen… Precies die authentieke ribbels en spijlen die je in nieuwe meubels vrijwel nergens meer ziet, baren me nu zorgen; hoe krijg ik daar de lak af? (Milieubewust!) 

Gelukkig ik hoef niet met de hand vijftig smalle ribbels en spijlen te ontdoen van lak; er is een milieuvriendelijk afbijtmiddel te koop. Voilà, die gaat in ‘t mandje. Volledig biologisch afbreekbaar, pH neutraal, niet bijtend - en zonder oplosmiddelen - fijn; dus ook geen dampen.

En nu komt het allerleukste werk, schilderen. Ik heb me natuurlijk ingelezen op ‘milieuvriendelijk’. Het werd dus krijt! Niet alleen vanwege de mooie ‘wash’ effecten (die verweerde look) maar vooral vanwege de 100% afbreekbare en natuurlijke eigenschappen.

Mijn hemel wat is dat leuk spul zeg! Ik heb een zacht grijs gekozen en ben hem (in twee lagen) met lichte streken gaan opzetten. Op sommige plaatsen had ik toch niet overal de lak helemaal weg gekregen, maar dat geeft een bizar mooi effect! Ik had het niet beter kunnen bedenken als ik alle technieken voor ‘oud maken’ op de voet gevolgd had. 

In de kast heb ik twee super schattige vaasjes gezet met diezelfde poederige, matte uitstraling, met ribbels… (Je moet de elementen een beetje terughalen, dat werkt optimaal.) In de vazen heb ik bosjes gedroogde rietkraag gezet. Verse bloemen zijn tenslotte ook niet goed voor het milieu (een mooi bosje dat uit een verwarmde kas komt, of is ingevlogen door een vliegtuig, heeft natuurlijk een negatief effect op het klimaat). Deze droogbloemen hoef ik bovendien nooit meer te vervangen. Duurzaam ‘goes a long way’ - letterlijk.
 

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag
zondag
gesloten
08:30
13:00
08:30
13:00
08:30
13:00
08:30
13:00
09:00
gesloten

12:30
17:30
12:30
17:30
12:30
17:30
12:30
18:00
17:00

Jouw Decokay