buiten_verf_decokay20220329113524.webp

Buitenverf - wat is de beste?

Van tuinmeubels tot schutting en van deuren tot kozijnen, met een likje verf knapt alles op. De buitenboel verven is een klus, daarom wil je dat het lang zit. Wat is nou de beste verf voor buiten die je kunt gebruiken? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. De staat van het hout, het jaargetijde, en je persoonlijke voorkeur voor hoogglans of zijdeglans, spelen bijvoorbeeld een rol. Er is wel een aantal grove richtlijnen te geven.

Buiten schilderen?

Vind alles wat je nodig hebt in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Wat is buitenverf? Wie die vraag stelt, stelt indirect ook meteen de vraag ‘wat is het verschil tussen binnenverf en buitenverf’. Buitenverf is speciaal geschikt voor buiten, maar dat betekent dus ook echt dat het harder en sterker is dan binnenverf. Daarom is de samenstelling van de verf ook anders dan die van binnenlak.

Verf op waterbasis of terpentine basis
Dat komt hoofdzakelijk door de ingrediënten. Buitenverf heeft als basis alkydhars (is terpentine oplosbaar) terwijl binnenverf op waterbasis is (in water oplosbaar). Beide zijn keiharde verven, alleen kan buitenverf beter tegen weersinvloeden zoals felle zon (een grote boosdoener van schade) en vocht (hout en water zijn rechtgeaarde vijanden). Hoe harder de verf of beits, hoe beter het behoud van je hout daaronder. Dat wil niet zeggen dat je niet met watergedragen verf buiten kunt schilderen, alleen is alkyd verf dus altijd sterker.

Kan je zomer en winter schilderen?
Ons klimaat leent zich als geen ander voor buitenschilderwerk, zelfs bijna het hele jaar door, mits het niet regent tenminste... Veel mensen denken dat je als het koud is niet kunt schilderen, maar alleen vorst en regen en juist ook té felle zon, kunnen showstoppers zijn voor jouw voorgenomen schilderklus buiten. Je hebt hier speciale verfsoorten voor.

Wat is de beste verf voor buiten?
Er zijn veel soorten buitenverf. Er is dekkende alkyd/terpentine oplosbare lak in hoogglans, zijdeglans of mat, of alkyd beits, dekkend of semi transparant, en dan heb je nog systeemverf, schakelverf en vier-seizoenen-verf. Dus welke verf kies je voor jouw klus? En wat is de beste verf voor hout buiten? 

Die vraag is ongekleurd te beantwoorden, en dan zeggen we als eerste: gebruik de betere verfmerken, meestal datgene dat bij de vakhandel verkocht wordt (en waar ook professionele schilders mee werken). Als de staat van het hout het toelaat en droog is, is in principe een alkyd hoogglanslak het meest duurzaam. Welke verf het beste voor jouw klus is, hangt echter volledig af van de staat van jouw hout. Alleen als het hout volledig droog is van binnen, kun je hoogglanslak gebruiken. Deze kan wel acht tot tien jaar bescherming bieden.

Hoogglans buitenlak is dus alleen de beste keuze wanneer de ondergrond écht honderd procent droog is… Lak laat namelijk echt geen vocht door, wat het hout gewoon het beste beschermt. En hier komt de grote ‘maar’ om de hoek: oude verflagen, beitslagen of impregneerlagen laten altijd vocht door. Dat betekent dat het vocht dat eenmaal in het hout is getrokken, niet meer naar buiten kan verdampen op moment dat je er een nieuwe, sluitende verf overheen doet. Dit zorgt er dus júist voor dat je hout gaat rotten! Hoe chique de verf ook is die je koopt, de duurzaamheid hangt dus volledig af van de juiste verfkeuze. 

* Veel schuttinghout is standaard geïmpregneerd. Mits dit een jaar gestaan heeft, kun je daar prima overheen schilderen.

Better safe, than sorry…
De veiligste optie is dus, ondanks de lange levensduur van een harde buitenlak, toch vaak om te kiezen voor een ademende verf. Ademende verf is beits, schakelverf (ook wel systeemverf) of vier seizoenen verf. Beits is er overigens ook in een dekkende variant. Deze verflaag beschermt vier tot vijf jaar. Wanneer je deze verfsoorten in hoogglans kiest is de bescherming altijd beter dan bij een matte verf. Een matte verf neemt meer vuil en vocht van de omgeving op. 

Schakelverf/systeemverf, heeft het grote voordeel dat het geen grondlaag nodig heeft, omdat deze is geïntegreerd in de verf. Vier seizoenen verf is sneldrogend en te verwerken bij koude temperaturen, waardoor je hem in vrijwel alle jaargetijden kunt gebruiken. De verwerking kan iets meer ervaring vragen echter. 

Moet je gronden?
Ja, je moet altijd grondverf onder de verf gebruiken voor buiten. Tenzij je dus voor schakelverf of systeemverf kiest, of voor transparante beits. Maar transparante beits is qua duurzaamheid ook niet de beste keuze. Houdt er rekening mee dat je sowieso oneffenheden e.d. weg moet schuren en plamuren.

Kun je buitenverf ook binnen gebruiken? Jazeker, al zijn er weinig redenen om het te doen. Binnenverf (of verf op acryl) is gewoon sterk genoeg voor regulier gebruik binnenshuis. Mocht het in jouw geval toch de voorkeur geven, dan zul je zelf aan de slag moeten, want professionele schilders mogen niet meer met alkydverf binnenshuis werken. Jij wel… Maar ventileer dan goed, en draag een mondkapje. Die regel is namelijk ingesteld vanwege schadelijke dampen, die buiten verwaaien, maar binnen niet.

Hoe milieubelastend is verf op terpentinebasis?
De betere verfmerken hebben de afgelopen jaren alles gedaan om milieubewuster te produceren, en om alles, van pot tot restafval te recyclen, en zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen te gebruiken. Alkydverf hoeft dus niet erg slecht te zijn voor het milieu; als je de restjes maar netjes inlevert waar ze horen.

Deel dit artikel

Advies over buitenverf?

Ontdek de mogelijkheden in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag
zondag
gesloten
08:30
13:00
08:30
13:00
08:30
13:00
08:30
13:00
09:00
gesloten

12:30
17:30
12:30
17:30
12:30
17:30
12:30
18:00
17:00

Jouw Decokay